Doar în luna octombrie, instituţiilor bancare de pe piaţa românească le-au fost aplicate amenzi de peste cinci milioane de euro pentru nerespectarea prevederilor ordonanţei creditelor. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010, cu privire la creditele românilor, şi-a făcut deja simţită prezenţa în sistemul bancar, mai ales după ce s-au terminat cele trei luni pe care băncile le aveau la dispoziţie să modifice contractele prin acte adiţionale.
Potrivit unor surse guvernamentale, instituţiile de creditare au primit în luna octombrie amenzi de peste 5 milioane de euro.
De exemplu, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat în acea perioadă peste 2.550 de controale în urma reclamaţiilor primite de la clienţii băncilor. Tot atunci s-au întocmit peste 550 de procese-verbale, doar în provincie, din care 364 "s-au lăsat" şi cu amenzi însumate la peste 12 milioane de lei (aproximativ 2,7 milioane de euro).
"Controalele care au decurs cu privire la actele adiţionale pe care clienţii «trebuiau» să le semneze au costat băncile amenzi de 11 milioane de lei (2,4 milioane de euro)", ne-au mai declarat sursele guvernamentale.
Faptul că băncile pierd bani din cauza ordonanţei i-a făcut pe bancheri să ameninţe cu închiderea liniilor de creditare pentru populaţie sau chiar cu plecarea acţionarilor din România.
Ordonanţa s-ar putea întoarce în avantajul băncilor
Ajunsă la final, aprobarea ordonanţei creditelor devine tot mai anevoioasă, având în vedere că balanţa tinde să încline spre avantajul bancherilor. Potrivit lui Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, ordonanţa s-ar putea aplica numai creditelor viitoare nu şi celor în derulare, pentru că actul normativ este condiţionat de acordul cu FMI.
Z