Europarlamentarul Monica Macovei vrea ca practicile britanice anti-mită să fie preluate în întreaga Uniune Europeană
Europarlamentarul român Monica Macovei susţine aplicarea în întreaga Uniune Europeană a iniţiativei britanice Actul Anti-Mită 2010. În cadrul unei dezbateri pe care a organizat-o miercuri la Parlamentul Euriopean, prilejuită de Ziua Internaţională Anticorupţie, fostul ministru român al Justiţiei a afirmat că dacă un număr cât mai mare de companii vor aplica această strategie, se va crea o solidaritate între cei care respectă bunele practice în afaceri. "Se va crea o alianţă între companiile care vor implementa aceste principii, se va forma automat o alianţă a organizaţiilor comerciale care vor lupta împreună împotriva corupţiei şi a mitei", a spus Monica Macovei.
O "alianţă anti-mită"
Documentul se bazează pe convenţiile Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, însă introduce si nişte termeni noi, cum ar fi: definiţia mitei, delictul "corporatist" şi domeniul de aplicare al legii. Conform noului cod, cei care primesc mită sunt la fel de "vinovati" că şi cei care oferă sau dau mită. Companiile care vor aplica această strategie vor putea sancţiona nu numai cetăţenii britanici, dar şi rezidenţii şi partenerii de afaceri ai acestora, chiar dacă aceştia sunt stabiliţi într-un alt stat.
"Facilitarea unor servicii" la nivel instituţional va fi de asemenea, penalizată, precum şi "cheltuielile excesive şi nejustificate" ale unei organizaţii, cum ar fi costurile companiei pentru cazare şi zboruri oferite partnerilor de afaceri sau "intermediarilor".
Practic, companiile care vor intra în acest program îşi afirmă adeziunea la setul de bune practici în afaceri şi stabilesc modalităţi de control. Un organism specializat al guvernului britanic va controla respectarea normelor şi va decide eventualele sancţiuni,