Cu două săptămâni libere de Crăciun, elevii din România au cam tot atâta vacanţă de sărbători cât au colegii lor europeni. Cu excepţia Suediei, unde vacanţa de Crăciun este de aproximativ trei săptămâni, şi a Germaniei, unde elevii au liber între 8 şi 17 zile, celelalte state membre acordă nu acordă elevilor mai mult de două săptămâni de vacanţă - unele dau doar o săptămână - de sărbători.
Deputatul PNL Adriana Săftoiu a propus Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor o regândire a structurii anului şcolar, astfel încât vacanţa de iarnă să fie prelungită la o lună, iar cea de vară să fie scurtată.
Săftoiu a explicat că, în opinia sa, între cele două vacanţe există un dezechilibru, având în vedere că vacanţa de vară durează trei luni, iar cea de iarnă, doar două săptămâni. În plus, spune Săftoiu, se pot face economii la curentul electric şi gaze.
Pe de altă parte, gerul şi viscolul, dar şi lipsa încălzirii în unele dintre şcoli, mai ales la sate, îi fac pe părinţi să-şi ţină copiii acasă, uneori timp de zile în şir.
Chiar dacă se va lua această decizie, vacanţa de iarnă ar urma să fie prelungită abia din anul şcolar 2011-2012, potrivit ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, care a lansat o dezbatere publică pe tema duratei celor două perioade libere pentru elevi.
Vacanţa de vară, mai lungă decât media europeană
Scurtarea vacanţei de vară cu două săptămâni ar însemna ca aceasta să ajungă la 10 săptămâni, o durată apropiată de media ţărilor UE.
Dintre cei 27 de membri ai Uniunii, Italia, Turcia şi Lituania acordă 13 săptămâni libere elevilor pe durata verii. La polul opus se află Liechtenstein şi Marea Britanie, cu doar şase săptămâni de vacanţă. În majoritatea ţărilor europene, elevii se bucură de nouă săptămâni libere în timpul verii.
Cu două săptămâni libere de Crăciun, elevii din România au cam tot atâta vacanţă de s