Ceremonia decernarii premiului Nobel pentru pace a inceput, vineri, in Oslo, in lipsa laureatului, disidentul chinez Liu Xiaobo aflandu-se in inchisoare in China, tara care il considera un "criminal". In cadrul ceremoniei, acesta a fost reprezentat de un scaun gol.
Presedintele Comitetului Nobel a declarat ca Liu Xiaobo dedica acest premiu victimelor din piata Tienanmen, liderul de la Casa Alba, Barack Obama, a precizat, intr-un comunicat, ca regreta absenta lui Liu de la ceremonie, iar seful diplomatiei europene, Catherine Ashton, a cerut eliberarea imediata a disidentului chinez, noteaza Le Figaro.
Medalia Nobelului pentru Pace a fost asezata pe scaunul gol, fiind a doua oara in istoria Nobelurilor cand este folosit acest simbol, scriu cei de la CNN.
In cadrul ceremoniei, presedintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, l-a comparat pe Xiaobo cu Nelson Mandela. El a declarat ca in China democratia si libertatea de exprimare trebuie sa mearga mana in mana cu dezvoltarea economica.
In plus, presedintele Comitetului Nobel a declarat ca Liu Xiaobo nu a facut nimic rau si "trebuie eliberat".
Decizia Comitetului Nobel a fost catalogata de China drept "o farsa politica". Ministrul chinez de Externe a declarat ca "decizia Comitetului norvegian nu reprezinta dorinta majoritatii oamenilor din lume, in special a tarilor in curs de dezvoltare". Numerosi politisti pazesc locuinta lui Liu, in Beijing, unde se afla in arest la domiciliu sotia sa. Totodata, a fost suplimentat numarul politistilor la Ambasada Norvegiei din Beijing.
Decizia Comitetului Nobel de a-l onora pe disidentul Liu Xiaobo pentru "eforturile sale durabile si non-violente in favoarea drepturilor omului in China" a starnit furie in Beijing si in alte 18 tari. Rusia, Iranul, Cuba, Venezuela sunt cateva dintre tarile care au refuzat sa parti