Traian Băsescu se încăpățânează să nu treacă o zi fără a face o declarație fie demagogică, fie insultătoare, fie fără nicio legătură cu realitatea. Într-un interviu citat de Agerpres, Traian Băsescu merge însă mai departe, făcând afirmații aflate în contradicție totală cu însăți Constituția României al cărei garant, cel puțin în teorie, ar trebui să fie.
“Se încearcă acreditarea ideii că statul, guvernul, este responsabil pentru fiecare cetățean. Nu-i adevărat. (…) Statul nu mai are resursele comunismului”, a afirmat Traian Băsescu.
“Pe vremea comunismului toate pământurile erau ale statului, toate veniturile veneau la stat și atunci statul își asuma responsabilitatea pentru fiecare cetățean. Acum, terenurile nu mai sunt la stat. 70% din economia românească este în sectorul privat. Cine vrea comunism nu poate fi partenerul nostru politic, care reprezentăm o mișcare de centru-dreapta hotărâtă să pună în valoare omul și nu statul. Va trebui să continuăm să explicam oamenilor că niciodată statul nu va reuși să se îngrijească de fiecare cetățean”, a mai spus președintele României.
Ei bine, responsabilitatea statului pentru fiecare cetățean în parte nu este o ”idee acreditată” de diverse persoane, ci o prevedere expresă a Constituției României, încă din primul articol al acesteia, care, la aliniatul 3 arată (printre altele) că statul român este un ”stat social”.
Ce înseamnă un stat social? Conform doctrinei de drept constituțional:
Un stat social este un stat care poate și trebuie să imprime tuturor acțiunilor economice, politice, culturale un conținut social bazat pe principii și valori etice și umane.
Un stat social este un stat care oferă egalitate de șanse și posibilitatea exprimării reale a personalității cetățenilor, a drepturilor și libertăților lor.
Statul social are un rol activ în realizarea binelui comun, trebuie să inter