"Conform Ghidului Solicitantului – Conditii Specifice pentru cererile de propuneri de proiecte de tip grant nr. 112 „Dezvoltarea economiei sociale” pentru implementarea Programului operational sectorial „Dezvoltarea resurselor umane 2007 – 2013” (Ordinul nr. 1683/6.12.2010) un loc de munca se va putea crea doar cu cateva mii de lei, o incredibila performanta economica care numai in viziunea Autoritatii de Managemnet Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) este realizabila. Se pare ca aceasta abordare are rolul de a mai spala din pacatele comise in anii precedenti cand se aprobau proiecte strategice pe Economie Sociala care constau in studii , cercetari, analize, conferinte, seminarii si zero locuri de munca nou infiintate in intreprinderile sociale.
Normal ca acum, cand a ajuns cutitul la os si ne intreaba UE de indicatori, AMPOSDRU vrea sa recupereze deficitul si impune ca intr-un proiect de tip grant sa infiintezi 5 intreprinderi sociale si sa creezi minim 31 de locuri de munca (asta daca vrei sa mergi pe punctajul care iti poate asigura calificarea printre castigatori).
Daca stam un pic stramb si ne gandim drept la suma maxima (care este undeva spre 500 000 Euro/proiect) s-ar putea sa mearga (ar spune unii) dar nu va merge pentru ca banii pentru bunuri, materiale, dotari, masini, unelte necesare derularii procesului de productie, furnizarii de servicii sunt putini, chiar foarte putini, in jur de 60 000 Euro , cheltuieli de tip FEDR. Printr-o aritmetica simpla daca impartim 60 000 Euro la 31 de beneficiari (viitorii angajati ai intreprinderii sociale) rezulta ca un loc de munca nou infiintat ne va costa aproximativ 2000 Euro.
Suma de 2000 de euro alocata pentru crearea unui loc de munca este infima in raport cu alte finantari europene care au ca scop dezvoltarea de microintreprinderi si crearea de locuri