Opt gospodării şi 400 de hectare de teren agricol au fost afectate de viitură. La fiecare ploaie mai serioasă, remeţenii îşi pun sacii de nisip la intrările în case. Inundaţia de ieri a fost a treia din acest an.
Ploile care au căzut timp de două zile peste Maramureş au dat mari dureri de cap autorităţilor, dar şi localinicilor din Remeţi şi Teceu. Prognozele hidrologice din bazinul hidrografic al râului Tisa, coroborate cu cele din Ucraina, estimau creşteri de debite, care puneau în pericol comuna Remeţi. Precipitaţiile abundente sub formă de ploaie căzute în regiunea Transcarpatia din Ucraina au contribuit la creşterea nivelului râului Teresva, care se varsă în Tisa. Pe parcursul întregii zile de ieri locuitorii din Remeţi au lucrat din greu la supraînălţarea digului de protecţie de pe malul Tisei. „Au fost mobilizaţi peste 350 de poliţişti de frontieră, pompieri dar şi civili pentru aceste lucrări. Aproape 2.000 de saci de nisip au asigurat protecţia localnicilor“, a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt la Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş.
„A treia oară anul acesta“
Speriaţi de viitura anunţată, care trebuia să ajungă la Remeţi în cursul după-amiezii de ieri, localnicii n-au pus geană pe geană. „Este a treia oară anul acesta când năvălesc apele peste noi. La fiecare ploaie ne pregătim deja sacii de nisip şi-i punem la uşă“, a declarat Vasile Dumanici, un localnic din Remeţi. Fiecare năvală a apelor a „ras“ câte 400 de hectare de terenuri agricole. Potrivit primarului localităţii, Petru Şofineţ, lucrările de amenjare a albiei râului Tisa ar fi trebuit făcute de mult.
VEZI GALERIE FOTO DE LA REMEŢI
Viitura n-a trecut de dig
Mobilizarea autorităţilor şi a localnicilor a făcut ca apa să nu năvălească şi în gospodăriile oamenilor. 200 de familii au stat cu frica în sân pen