Începerea construirii primei facilităţi de cercetare paneuropeană din estul Europei a fost aprobată de Guvern
Valoarea proiectului, care va fi finanţat din fonduri europene, este de 280 milioane de euro
Prima facilitate de cercetare paneuropeană din estul Europei, Extreme Light Infrastructure (ELI) - Nuclear Physics, va fi construită pe Platforma Bucureşti-Măgurele, proiectul fiind deja aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri. Valoarea estimativă a construcţiei este de 280 de milioane de euro şi va fi finanţată din fonduri europene, a anunţat ieri Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, precizând că la proiect vor mai participa Ungaria şi Republica Cehă.
"Pilonul de fizică nucleară al ELI presupune cel mai puternic laser din istoria ştiinţei şi cel mai intens fascicul gamma din lume, permiţând cercetătorilor din România şi din celelalte ţări participante la proiect explorarea sistematică, în premieră, a frontierei laser-materie nucleară. Acest vast program de investigaţie ştiinţifică va furniza date fundamentale care vor permite abordarea unor domenii ştiinţifice accesibile în următorii cinci ani datorită valorilor extreme ale parametrilor fizici (putere, energie, durata pulsurilor), dar şi o bogată varietate de aplicaţii benefice pentru economia naţională şi viaţa socială a României, pe care laserii şi acceleratoarele ce vor fi construite la Măgurele le vor face posibile", a anunţat ieri ministerul.
Susţinând că acesta este cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică realizat vreodată în România, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că proiectul ELI - Nuclear Physics va atrage tinerii spre a urma o carieră ştiinţifică într-o Europă a cărei prioritate absolută este realizarea societăţii bazate pe cunoaştere. "În trecut România nu a investit în ceea ce trebuia să investească. Tocmai pentru a nu avea exa