Salariul mediu net în judeţ a fost în octombrie de 977 de lei, cu 363 de lei mai puţin decât media naţională. Proporţia covârşitoare a angajaţilor din sistemul bugetar, faţă de salariaţii din domeniul privat, a făcut ca salariul mediu net să scadă anul acesta sub 1.000 de lei.
Salariile sătmărenilor sunt mai mici cu circa 30% faţă de media pe ţară. Potrivit specialiştilor, explicaţia scăderii venitului mediu net, sub 1.000 de lei anul acesta, constă în tăierea salariilor bugetarilor, în luna iunie a acestui an. „Poate fi un punct de reper venitul mediu net de 1.000 de lei, pentru o analiză a bunăstării. Venitul mediu net a scăzut în Satu Mare sub această sumă, odată cu scăderile salariale din sistemul bugetar“, spune Ovidiu Grigorescu, managerul Direcției Județene de Statistică Satu Mare.
Dacă în martie, salariul mediu net al sătmărenilor ajungea la 1.104 lei, iar în luna iunie la 1.040 de lei, luna iulie, când bugetarii au primit un salariu redus cu 25 %, a adus un venit mediu net de 955 de lei pe judeţ.
Cu 400 de lei mai puţin decât clujenii
Salariul unui sătmărean se află la o distanţă de circa 400 de lei, respectiv, cu peste 30 % mai puţin decât în de cel mai „înstărit“ judeţ din Ardeal, Cluj, unde, venitul mediu net depăşeşte uşor media pe ţară. În luna octombrie, clujenii câştigat 1.371 de lei, cu 394 mai mult decât sătmărenii, situându-se peste media naţională din aceeaşi lună, de 1.340 de lei.
Specialiştii spun că, pe lângă problemele reale ale judeţului Satu Mare (investiţiile reduse şi infrastructura deficitară), raportările accentuează superficial sărăcia. Potrivit conducerii judeţene a Direcţiei de Statistică, o bună parte din sătmărenii cu salarii peste medie figurează în statisticile altor judeţe. „Economia judeţului Satu Mare nu se poate compara cu cea a Clujului. Nu avem investiţiile de calibru de care judeţul