Comisia Europeană vrea să consolideze poziţia producătorilor de produse lactate în lanţul de aprovizionare pentru a crea o piaţă mai durabilă.
Primul pas a fost făcut la Bruxelles, prin aprobarea unei propuneri legată de stabilirea unor noi relaţii contractuale.
Propunerea Comisiei presupune acorduri scrise între producătorii de lapte şi produse lactate, care vor include detalii cu privire la preţul, timpul şi volumul livrărilor, precum şi durata contractului.
Citeşte şi: Dacian Cioloş: „Preţurile mondiale cresc din cauza speculatorilor“
Comisia a propus şi stabilirea unei cantităţi exacte în ceea ce priveşte volumul de producţie şi livrare, cu scopul de a pune IMM-urile pe picior de egalitate cu alte companii mai mari şi a menţine un echilibru în concurenţa de pe piaţă. Aceste limite sunt stabilite la 3,5% din totalul producţiei în UE şi 33% din producţia naţională.
"Aceste propuneri arată dorinţa noastră de a trage câteva învăţăminte din criza de pe piaţa produselor lactate din ultimul an. Alte recomandări ale Grupului la Nivel Înalt, înfiinţat după criză, vor fi luate în considerare în contextul discuţiilor privind reforma Politicii Agricole Comune şi dezvoltarea pachetului de "calitate" (standardele de comercializare şi etichetare). Acestea sunt schimbări importante care vor permite sectorului să se pregătească pentru o "aterizare lină" în cazul în care cotele expiră în 2015", a declarat Dacian Ciolos, comisarul UE pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurală.
Măsurile propuse se bazează pe recomandările făcute de grupul de experţi pentru produsele lactate şi lapte, care a fost creat anul trecut, ca urmare a crizei laptelui din 2008-2009, pentru a stabiliza piaţa lactatelor şi veniturilor producătorilor.