Investitorii au renunţat la obligaţiunile de stat americane în ultimele zile, eveniment ce vine după o lună de coşmar pe pieţele titlurilor de stat din Europa Occidentală, scrie Financial Times.
În ultima lună randamentele obligaţiunilor emise de Germania, Japonia şi Statele Unite au crescut cu mai mult de 25%, în timp ce pentru Marea Britanie acesta a crescut cu o cincime.
"Se poate spune că am intrat într-un nou capitol în care preţul capitalului este din ce în ce mai mare", spune analistul HSBC Steven Major.
Randamentele obligaţiunilor americane cu o maturitate de zece ani au atins recent maximul ultimilor şase luni, de 3,33%.
Randamentele titlurilor cu maturitate de cinci ani, emise de autorităţile de la Tokio, au atins maximul ultimilor doi ani, în timp ce preţul la care se împrumută Germania a depăşit pragul de 3%. "Investitorii ies de pe piaţă fiind speriaţi de rapiditatea cu care cresc randamentele", crede analistul CRT Capital, David Ader.
Totuşi, randamentele se menţin scăzute în comparaţie cu tendinţele pe termen lung, însă investitorii încep să se agite pentru că se aşteaptă ca randamentele să crească tot mai mult.
Mişcările din pieţe vin după ce preşedintele american Barrack Obama a decis să continue politica de reducere a taxelor din era Bush, însă opiniile investitorilor au rămas împărţite în privinţa cauzei creşterii randamentelor.
O explicaţie mai plauzibilă ar putea fi că previziunile de creştere economică s-au intensificat datorită injecţiei de 600 de miliarde de dolari a Fed. Alte opinii spun că un astfel de efect s-ar putea datora temerilor că Fed nu va cumpăra active de pe piaţă din cauza temerilor privind deficitul.
Costurile la care se împrumută Germania au crescut după apariţia temerilor că Berlinul ar putea fi principalul susţinător al bailout-urilor unor ţări precum Spania sau Portugalia.
@