Muzeul dedicat vieţii şi operei autorului romanului "Desculţ" se poate vizita în comuna sa natalăÎn casa memorială a lui Zaharia Stancu, din comuna Salcia, se află reconstituirea biroului său de lucru, de la Bucureşti. Aici se pot vedea poze ale autorului, medalii, copii după manuscrise şi prestigiosul premiu Gotfried von Herder, oferit de guvernul austriac.
Casa memorială se află chiar în centrul comunei, lângă primărie. Aceasta a aparţinut, de fapt, surorii scriitorului, Lisaveta. Clădirea a fost transformată în casă memorială în 1994, iar acum şi biblioteca comunală se află tot aici. În prima încăpere a casei, primul lucru care îţi atrage atenţia este o caricatură a scriitorului, realizată de I. Ross. Chiar pe peretele de lângă, sunt poze în care Zaharia Stancu a fost imortalizat stând de vorbă cu femeile din Salcia sau ţinându-l în braţe pe nepotul său Tudor.
„Bufniţa îi purta noroc scriitorului"
În a doua şi ultima cameră, care îl comemorează pe autor, este reconstituit biroului acestuia. Pe acesta se află un suport de călimară din bronz, un cuţit pentru acuţit creioane, o plachetă tot din bronz cu portretul lui şi o mapă. „Cuţitul este primit de la scriitorul rus Leonid Leonov, iar suportul de călimară şi mapa au ambele însemnele bufniţei. Se spune că bufniţa îi purta noroc lui Zaharia Stancu", explică Cornelia Olteanu, bibliotecara comunei. Aceasta îi invită toţi vizitatorii să semneze în cartea de oaspeţi a casei memoriale şi, astfel, ai ocazia să iei loc chiar pe scaunul de pe care Zaharia Stancu a scris, poate, una dintre marile sale opere.
Bibliotecara comunei Salcia se mândreşte cu numele mari care au trecut pragul casei memoriale. „Anul trecut a venit Ion Cristoiu pe la noi. A fost puţin dezamăgit de ceea ce găsit aici, dar asta e situaţia. Am fi vrut să avem mai multe lucruri de-ale lui Zaharia Stancu. Soţia lui ne-a da