Masa de Crăciun este o adevărată piatră de încercare pentru mulţi dintre români. După o perioadă de o lună şi jumătate de post pentru unii, masa bogată în grăsimi, zaharuri pot avea repercusiuni grave asupra organismului. Un meniu echilibrat, în care să alterneze mâncarea fără prea multă grăsime şi puţină băutură alcoolică, este sfatul medicilor diabetologi. „Din punct de vedere metabolic, sărbătorile întotdeauna reprezintă o pacoste, pentru că acele kilograme care se adună acuma cu aşa zisele bucate bune, dispar foarte greu. Şi ar fi bine aşa să ne pregătim de sărbători, ca să putem mânca bine, dar aceste alimente să nu dea un surplus de greutate”, a precizat dr. Monika Szabo, medic primar diabetolog, boli de nutriţie şi metabolism la Centrul Medical Puls 2009. Aceasta a subliniat ideea că omul trebuie să fie conştient că anumite alimente care se folosesc de sărbători se pot face şi foarte gras şi foarte slab. „De exemplu sarmalele se pot face din carne fără grăsime şi să fie consumate fără smântână, sau cu smântână cu o concentraţie foarte scăzută de grăsime, de 10% sau sub 10%, ca sa fie dat gustul. Se recomandă ca orice carne să fie gătită cât se poate fără ulei, grăsime. Sunt o grămadă de metode prin care se pot obţine chiar şi fripturi fără grăsime”,a continuat medicul.
În ceea ce priveşte dulciurile pentru diabetici este recomandată utilizarea îndulcitoarelor, zaharină, ciclamat, fructoză. La capitolul băuturi sfatul medicului ar fi ca alcoolul să fie consumat în cantităţi mici, un pahar pe zi, având în vedere că şi acesta conţine calorii, mai ales berea.
Specialiştii atenţionează că alimentele consumate în exces, pot supraîncărca organismul şi pot sta la originea apariţiei colicilor biliare, a pancreatitei acute, a accidentelor vasculare sau aritmiilor cardiace, a indigestiei sau dacă există alimente alterate, poate apărea toxiinfecţia