Guvernul României a aprobat luni, la propunerea Ministerului Justiţiei, şi va transmite parlamentului spre adoptare un proiect de lege pentru redistribuirea resurselor umane în sistemul judiciar, „în vederea eficientizării activităţii instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor, prin desfiinţarea judecătoriilor şi a Parchetelor de pe lângă acestea care nu funcţionează sau care au un volum redus de activitate“.
Actul normativ propune desfiinţarea judecătoriilor şi a Parchetelor de pe lângă acestea care nu funcţionează în prezent, fiinţând doar formal în nouă localităţi: Bocşa, Cernavodă, Bechet (judeţul Dolj), Băneasa, Comana, Sângeorgiu de Pădure, Scorniceşti (judeţul Olt), Urlaţi şi Jimbolia. Totodată, se mai doreşte desfiinţarea unor judecătorii şi a Parchetelor de pe lângă acestea care au volum mic de activitate. Sunt vizate Parchetele şi instanţele din: Orăştie, Agnita, Podu Turcului, Rupea, Întorsura Buzăului, Şomcuta Mare, Baia de Aramă (judeţul Mehedinţi), Hârşova, Însurăţei, Murgeni, Pogoanele, Târnăveni, Chişineu Criş, Bozovici, Făget.
Desfiinţarea va fi însoţită de o rearondare a localităţilor din circumscripţia acestora la instanţele, respectiv Parchetele cele mai apropiate. Proiectul prevede, de asemenea, procedura de redistribuire a posturilor, transferul magistraţilor şi al celorlalte categorii de personal şi reglementează situaţia cauzelor aflate pe rolul acestor instanţe.
Parchetul Bechet,
nefolosit de 12 ani
În judeţul Dolj, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bechet are sediu din... 1998. În 1999, clădirea a fost renovată, dotată cu toate cele necesare - inclusiv un mic apartament de serviciu pentru procurorii care ar lucra acolo. În toţi aceşti ani, jandarmii şi poliţia au asigurat paza imobilului, dar instituţia ca atare nu a funcţionat niciodată. Principalul impediment a fost acela că nu s-a găsit o clădire în