Cea mai mare dioramă realizată vreodată în România este expusă în Gara CFR din Cluj. 30 de pasionaţi de modelism feroviar au muncit mai bine de un an pentru a realiza aproape 60 de metri de machete cu trenuleţe, şine şi gări în miniatură, însă funcţionale. Expoziţia se închide azi, la ora 19.00.
Trenuleţe perfect funcţionale, loconotive şi vagoane celebre, gări şi peisaje identice cu copiile lor din realitate. Acestea sunt câteva din atracţiile celei mai mari diorame realizată vreodată în România. 30 de pasionaţi de modelism feroviar din Cluj, Oradea şi Arad au lucrat la pregătirea celor 55 de metri de machete mai bine de un an.
Diorama gigant este de două ori mai mare decât cea de anul trecut şi însumează peste 100 de metri de cale ferată. Fiecare dintre cele trei cluburi de profil din Cluj, Oradea şi Arad şi-au adus câţiva zeci de metri de machete în care imită cât mai fidel o gară reală, însă în miniatură. Machete au fost ulterior interconectate, modeliştii lucrând la acest aspect aproape o lună. „În primul rând trebuie să pui şina perfect, după un şablon. Toate aceste segmente trebuie să devină în final unitare”, a explicat clujeanul Florin Vescu, care practică modelismul feroviar de cinci ani.
Vagon de dormit de România
Modeliştii au ales să reproducă la scară mică trei gări, mai puţin cunoscute, precum gara CFR Blandiana din Alba, fara Cefa din Bihor şi Zădăreni din Arad. Băncile stricate, ierbruile dintre şine sau vagoanele ce „zac” de ani buni în jurul acestora se regăsesc în diorama-record până la cel mai mic detaliu. Modeliştii nu s-au apucat însă de treabă până când nu au petrecut zile întregi în gările reproduse de ei, pentru ca machetele create să fie cât mai fidele.
Printre noutăţile expoziţiei sunt câteva locomotive şi vagoane româneşti, precum cele de dormit, recent apărute pe piaţ