Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), a verificat 1533 de dozatoare de cafea şi ceai din Bucureşti, Constanţa, Buzău şi alte oraşe, pe parcursul lunii noiembrie. Dintre acestea, 1314 (aproximativ (85%),nu respectau prevederile legale privind protectia consumatorilor. Pentru 202 operatori economici a fost dispusă măsura opririi temporare de la comercializare a băuturilor nonalcoolice şi s-au aplicat 130 de amenzi contravenţionale, în valoare de 391 650 lei şi 72 de avertismente.
Reprezentanţii ANPC spun că la majoritatea dozatoarelor se utilizau denumiri care induceau în eroare consumatorii cu privire la adevărata natură a produselor oferite. Astfel, denumirea de „lapte” se utiliza pentru o băutură obţinută din ingrediente vegetale („albitor vegetal”), iar denumirea de „ciocolată” era utilizată pentru un „preparat solubil cu gust de ciocolată”.
De asemenea, sub denumirile de „ciocolată caldă” şi „ceai cu lămâie” se comercializau băuturi cu gust de ciocolată şi o pulbere cu gust de lămâie, în unele cazuri băuturi instant aromatizate cu gust de ciocolată, creamer cu grăsimi vegetale şi pulbere instant cu gust de ceai cu lămâie.
Niciunul din produsele comercializate sub denumirea de „ciocolată” sau „ciocolată caldă” la dozatoarele controlate nu se încadrau în normele cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolată destinate consumului uman, conform carora „ciocolata de băut este produsul care constă dintr-un amestec de cacao pudră şi zaharuri, care conţine minimum 25% pudră de cacao”.
La dozatoarele verificate s-a constatat că s-a constatat utilizarea denumirii de „ciocolată” sau „ciocolată caldă” pentru produse cu proporţia de cacao cuprinsă între 9% şi 18%, inferioara celei de minimum 25%, impusă prin actul normativ.
Ciocolată fără cacao