Protecţia Consumatorilor a controlat 258 de firme şi a găsit probleme la 202 dintre ele
Inspectorii au dat 130 de amenzi în valoare de 391.000 lei şi 72 de avertismente
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au efectuat o serie de controale la automatele de cafea şi nu mică le-a fost mirarea când au descoperit că, pe lângă cafeaua cu lapte şi ceaiul cu fructe, mai primeai şi E-uri la discreţie.
Spre exemplu, în cadrul unui showroom de prezentare cu vânzare din Bucureşti se comercializau, prin dozatoarele proprii, diverse sortimente de cafea şi alte băuturi calde.
Din verificările efectuate a rezultat că "ciocolata caldă" era preparată dintr-un ingredient având în compoziţie zahăr, cacao pudră (13% faţă de minimum 25% prevăzut), lapte praf degresat, praf dietetic dulce, lactoză, grăsime vegetală hidrogenată, proteine din lapte stabilizator E340, emulsifiant E471, agent de afânare E551, aromă de vanilie, colorant E160a, în timp ce pentru adaosul inclus sau opţional de "lapte" se utiliza un preparat având ca ingrediente declarate sirop de glucoză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, praf de zer, zahăr, proteine din lapte, stabilizator E340, emulsifiant E471, agent de îngroşare, colorant E160a.
Băuturile nu corespundeau ingredientelor înscrise pe etichete
Un alt operator economic din Bucureşti distribuia în reţeaua comercială automate pentru băuturi calde, care aveau aplicate liste cu denumiri de băuturi ce nu corespundeau cu ingredientele înscrise pe etichetele preparatelor din care se obţin băuturile respective. Astfel, "cafeaua cu lapte" era, în realitate, obţinută dintr-un produs denumit "cafea cu preparat pudră pe bază de lapte" ale cărui ingrediente erau lapte praf, zer, lactoză, iar "ceaiul cu lămâie" era de fapt "băutură instant pe bază de ceai".
Niciunul din produsele comercializate sub denumire