Europa se luptă să îşi salveze moneda unică, dar negocierile au loc sub o presiune imensă. Şi, surprinzător, Franţa, care a coordonat salvarea Greciei, este inactivă, cel puţin la suprafaţă, în ceea ce priveşte soluţionarea crizei datoriilor.
Deşi tensiunile ce apar în spatele uşilor închise în timpul discuţiilor privind viitorul monedei euro răsuflă foarte rar, primul-ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a acuzat public Germania de lipsă de solidaritate şi de un mod de gândire simplist, după ce Berlinul a refuzat ideea lansării de obligaţiuni comune pentru statele din zona euro, aşa-numitele eurobond-uri, scrie Financial Times. Germania tratează problemele europene într-o manieră ne-europeană", a spus Junker într-un cotidian german.
Discursurile tot mai înflăcărate ale liderilor europeni dau indicii despre neînţelegerile apărute în timpul negocierilor purtate pentru identificarea celor mai bune soluţii pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane de pe continent.
Germania pare că este din ce în ce mai reticentă să pună umărul la salvarea economiilor fragile din Europa, dar totuşi, cancelarul german Angela Merkel a îndemnat liderii europeni la calm, subliniind că este mai important ca autorităţile să se concentreze pe găsirea unei soluţii privind viitorul zonei euro la următorul summit european de la Bruxelles decât să se certe în public.
Germania creează subiecte tabu în Europa
Şeful executivului din Luxemburg a înfierat Germania pentru respingerea din scurt a eurobond-urilor, argumentând că răspunsul autorităţilor de la Berlin a venit fără a fi studiat corespunzător scenariul propus. Jean-Claude Junker susţine că Germania transformă astfel de subiecte în capitole de negociere tabu şi că liderii de la Berlin nu s-au obosit nici măcar să asculte opiniile celorlalţi parteneri europeni. Aceste acuze vin după ce infl