Chiar dacă este la doar o oră de mers cu avionul de la „prăfuitul" Bucureşti şi la câteva ore de mers cu maşina din zona de nord-vest a României, capitala Ungariei este într-adevăr o metropolă europeană. Anul trecut, aproximativ 480.000 de turişti români au vizitat Budapesta, fie într-o vacanţă de tip city break, fie parte dintr-un circuit european.
Deşi nu are amploarea şi notorietatea Târgului de Crăciun din Viena, cel din Budapesta strânge anual între 500.000 şi 600.000 de vizitatori.
„Desfăşurat în perioada 20 noiembrie-29 decembrie, în piaţa Vorosmarty din centrul Budapestei, târgul oferă posibilitatea achiziţionării de produse decorative handmade, dar şi de degustare a unor delicatese ale bucătăriei maghiare, precum ciolan cu varză, szalonna (şuncă), cârnaţi,kurtos kalacs sau vin fiert", explică Edit Mate, ghid în Budapesta.
De asemenea, cei pasionaţi de muzică au ocazia să asculte de la concerte de muzică clasică până la muzică tradiţională maghiară.
Turul oraşului cu autobuzul plutitor
În Budapesta sunt 3-4 companii care organizează tururi de oraş, fie doar cu autocarul, fie cu vaporul sau şi pe apă şi pe uscat, cu autobuzul plutitor. „Riverside este un autobuz plutitor care oferă ocazia unui tur de oraş atât pe uscat, cât şi pe apă. Turul de oraş cu Riverside durează circa 2 ore, începe şi se termină în piaţa Roosevelt şi costă circa 25 de euro", explică ghidul Riverside, care pe tot parcursul călătoriei povesteşte turiştilor istoria locurilor vizitate.
Un tur al oraşului de circa două ore cu autocarul sau vaporul costă circa 20 de euro. Dacă turiştii aleg să ia cina pe vapor, preţul biletului este cuprins între 40 şi 60 de euro.
Printre obiectivele vizitate în timpul city-break-ului sunt Teatrul Naţional, construit în 2005, Palatul Artelor, o clădire modernă construită în 2006, Galeria de Artă, Sinagoga (cea mai ma