Analiza şi evaluarea ţărilor care urmează să adere la spaţiul Schengen ar trebui făcută pe baza evaluărilor tehnice şi administrative, dar decizia aparţine statelor membre, arată Comisia Europeană.
"Sperăm că agenda politică nu va sta în calea evaluării criteriilor tehnice, pe care Bulgaria şi România trebuie să le îndeplinească pentru a adera la Schengen. Există criteria, există obiective şi depinde numai de statele membre dacă vor avea unanimitate în decizia de a admite sau nu o ţară sau alta", a declarat Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.
El a adăugat că evaluările tehnice ar fi cele care ar trebui să stea la baza deciziei şi că aceasta a fost în mod constat poziţia Comisiei Europene pe chestiune Schengen.
"Rolul comisiei este unul de asistent în această problemă, iar decizia cu privire la România şi Bulgaria este in mainile statelor membre", a mai spus Cercone. El a răspuns astfel unor întrebări legate de poziţia Franţei care recent a invocat un nou obstacol în privinţa admiterii României la spaţiul Schengen, cel referitor la graniţa de est a Europei care nu ar fi suficient de bine securizată cu Republica Moldova.
Noul responsabil pe afaceri europene de la Paris, Laurent Wauquiez, a declarat că fluxul de imigranţi care ar veni dinspre Republica Moldova prin graniţa de est a României va întârzia aderarea noastră la spaţiul Schengen.
"Un prim obstacol este că nu suntem siguri de graniţele noastre. Noi marcăm clar graniţa României cu Moldova, pe când România nu, din prisma fluxului de imigranţi care trec graniţa. Acest obstacol va întârzia intrarea României şi a Bulgariei în zona Schengen," a spus Laurent Wauquiez, ministrul de afaceri europene francez, luând aceeaşi poziţie ca şi predecesorul sau în funcţie, Pierre Lellouche.