FMI susține că nu a condiționat finanțarea României de reducerea concediului maternal. Decizia îi aparţine Guvernului, forţat să ia măsuri dificile cu privire la venituri şi să facă reduceri drastice de cheltuieli, susţine șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, într-o scrisoare trimisă asociaţiilor de mame.
Documentul este un răspuns la o scrisoare din 3 decembrie semnată de Asociaţia M.A.M.E., Asociaţia Mame pentru Mame, Asociaţia TATA, La Leche League România, Asociaţia pentru Naşterea Naturală şi Alăptare, Asociaţia pentru Comunicare Non-violentă, precum şi de comunităţile on-line miresici.ro, despre copii.com, babycafe.ro şi feminism-romania.ro.
"Noi, Fondul Monetar Internaţional am ajutat în realizarea unei atenuări a efectelor acestei crize, oferind sprijin financiar ţării şi consiliere Guvernului, pentru a îmbunătăţi eficienţa operaţiunilor pe care le desfăşoară. Ca parte din dorinţa de a genera o eficienţă şi mai mare, Guvernul şi-a revizuit programul de cheltuieli. Din păcate, multe din aceste măsuri sunt ineficiente, alocă resurse unor familii mai bine poziţionate financiar, în acelaşi timp neoferind destul ajutor unor familii foarte nevoiaşe. Sprijinim în mod ferm eforturile Guvernului de a îmbunătăţi modul în care este acordată asistenţa socială pentru ca aceste inechităţi să fie luate în considerare", spune Jeffrey Franks în scrisoarea amintită.
Şeful misiunii FMI în România precizează că Fondul Monetar Internațional nu a impus Guvernului nici o reducere a concediului de creştere a copilului. "Aş dori să subliniez faptul că FMI nu a impus nici o reducere a concediului maternal ca şi condiţie pentru programul nostru curent de finanţare. Decizia asupra modului în care sunt reformate cheltuielile este una suverană şi respectăm deciziile Guvernului în aceste situaţii", spune Jeffrey Franks.
Guvernul a stabilit ca din 201