Ecotaxa a adus anul acesta la Fondul de Mediu peste zece milioane de lei (circa 2,4 milioane de euro), dublu faţă de suma încasată în tot anul trecut. Românii au cumpărat în primele zece luni ale acestui an circa 60 milioane sacoşe de plastic.
În ciuda introducerii ecotaxei la 1 ianuarie 2009, românii continuă să achiziţioneze pungi de plastic atunci când fac cumpărături. Pungile de hârtie nu au succes, în ciuda faptului că sacoşele din plastic nu se mai dau gratis. Nici comercianţii nu vor să renunţe la sacoşele din plastic pentru a le înlocui cu cele de hârtie.
Peste 27 de milioane de sacoşe de plastic s-au comercializat anul trecut, dar în acest an s-a depăşit cifra de 60 de milioane de pungi cumpărate de români.
„În perioada 1 ianuarie 5 noiembrie 2010, valoarea încasărilor la bugetul Fondului pentru Mediu este de 10.358.767,19 lei, reprezentând suma colectată din ecotaxă. În anul 2009, la Fondul pentru Mediu s-a încasat suma de 5.481.235,74 lei, aferentă ecotaxei. Precizăm că nu sunt supuse taxării pungile şi sacoşele pentru cumpărături confecţionate din materiale obţinute din resurse regenerabile, respectiv vegetale şi animale“, potrivit datelor furnizate Capital de către Ministerul Mediului.
Majorarea substanţială a numărului de sacoşe vândute este explicată de preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu prin faptul că, pur şi simplu, s-au cumpărat mai multe plase din plastic, dar şi prin aceea că s-a modificat legislaţia şi s-au eliminat confuziile privind pungile considerate oxo-biodegradabile.
„Prin modificarea legii, am eliminat confuziile, astfel încât noţiunea de regenerabil a fost clar definită. Până atunci, producătorii se prevalau de eliminarea de la taxare a materialelor oxo-biodegradabile, venind cu tot felul de certificate, dar acum am demarat mai multe controale şi am aplicat penalizări mai mari. O altă explicaţi