Garda Financiară monitorizează toate firmele care transportă bunuri intracomunitare, pentru combaterea evaziunii fiscale. Săptămâna trecută, au fost confiscate la vamă 250 de tone de zahăr în valoare de un milion de lei, iar pe tot parcursului anului 2010, au fost verificate aproape 60.000 de transporturi de produse cumpărate din state membre ale Uniunii Europene.
Nimic nu le scapă comisarilor Gărzii Financiare care, din 2008, împreună cu poliţiştii de la Ordine Publică, cu cei de la secţia Economică şi cu inspectorii vamali, asigură permanent controlul în cele mai fierbinţi puncte ale vămii Giurgiu. Toate TIR-urile care intră în ţară şi transportă produse intracomunitare, adică marfă cumpărată în cantităţi mari din alte state ale Uniunii Europene, sunt luate la control.
Comisarul şef al Gărzii Financiare Giurgiu, Ionel Ghergheleci, explică pentru “Adevărul de Seară” în ce mod s-ar putea face evaziune fiscală cu mărfuri care au totuşi documente de provenienţă.
“Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în cazul achiziţiilor intracomunitare nu se mai întocmesc formalităţi vamale, nemaifiind controlate, şi astfel se ajunge la neachitarea taxelor şi impozitelor. S-a constatat la sfârşitul lui 2007-începutul lui 2008, că erau foarte multe mărfuri aprovizionate din ţări comunitare, care nu erau înregistrate ulterior aducerii lor în România, producându-se în acest mod evaziunea fiscală”.
Monitorizaţi prin intermediul calculatorului
Aşadar, mai spune Ghergheleci, pentru a nu lăsa nicio firmă să scape de plata dărilor către stat, s-a introdus, în februarie 2008, un program informatic, iar odată cu acesta, s-a impus în vămi existenţa unor echipe de control mixte.
Este vorba despre programul de monitorizare a operaţiunilor intracomunitare, derulat 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Denumit “Trafic- Control” programul preve