Băimărenii preferă să cumpere, de sărbători, brazi de import, chiar dacă aceştia sunt mai scumpi. Săptămâna viitoare, piaţa „Izvoare“ va fi invadată de comercianţii de brazi. Deocamdată, băimărenii pot cumpăra doar brazi autohtoni, de la Direcţia Silvică Baia Mare.
Singurii brazi care se pot cumpăra deocamdată în Baia Mare sunt cei scoşi la vânzare de către Direcţia Silvică. Brazii pot fi achiziţionaţi de la pepiniera direcţiei, de pe Valea Borcutului, la preţuri cuprinse între 10 şi 30 de lei, în funcţie de înălţime. „Am recoltat deja din pădure 100 de molizi şi 30 de brazi, care măsoară între 0,70 şi 3 metri. Ce depăşeşte înălţimea de trei metri se consideră comandă specială şi se plăteşte cu 10 lei metrul liniar“, a declarat Mihai Shaerly, directorul Direcţiei Silvice Baia Mare.
Băimărenii preferă brazii din import
Potrivit lu Shaerly, brazii autohtoni nu au mare trecere la băimăreni. Anul acesta, cota de brazi care pot fi recoltaţi din pădurile de stat este de 2.860 de copaci, faţă de anul trecut, când cota a fost de 4.000. „Nu ne grăbim să-i tăiem din pădure, pentru că anul trecut s-au vândut doar 1.200 de brazi. Băimărenii preferă brazii de import, care sunt mult mai aspectuoşi. Sunt cultivaţi special pentru a fi vânduţi în perioada sărbătorilor de iarnă“, a subliniat Shaerly. La fel spun şi importatorii din Maramureş, care au adus deja brazi din Austria. „De trei ani aduc brazi din Austria şi aceştia trec ca pâinea caldă. Din 4 decembrie, de când i-am adus, am vândut deja 300 de bucăţi, en-gros“, a spus Alexandru Pop, administratorul unei firme importatoare de brazi din localitatea Seini. „Preţurile se calculează în funcţie de înălţime – de la 0,60 metri, în cazul brazilor în ghiveci, şi până la 4 metri. La acestea, se adaugă şi comisionul perceput de societăţile care achiziţionează brazii“, a mai spus Pop.
Brazii de import pot fi