Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
Inca din antichitate aerosolii au fost utilizati ca terapie respiratorie. In urma cu 2000 de ani, civilizatiile din N-E Indiei foloseau fumigatiile in tratamentul tusei. Si Hipocrate utiliza fumigatiile. Galien, in secolul II, recomanda inhalarea vaporilor sulfurosi ai Vezuviului, pentru ameliorarea expectoratiei la bolnavi. Datorita progreselor recente, inregistrate in cunoasterea fiziologiei respiratorii, tehnica medicala (aerosoloterapia) cunoaste o dezvoltare constanta in ultimii ani. Pentru o conduita terapeutica corecta, este nevoie de o buna cunoastere a principiilor acestui tip de tratament, a eficientei aparatelor si medicamentelor utilizate.
Definitia aerosolilor: suspensii fine de particule solide sau lichide, stabile intr-un gaz. Aerosolii medicamentosi au dimensiunile cuprinse intre 1-5 microni (clasici, cu indicatie in patologia bronho-pulmonara) si 5-10 microni (care vizeaza tratamentul afectiunilor ORL). Tratamentul topic cu aerosoli in afectiunile aparatului respirator ocupa un loc particular in schema terapeutica generala, alaturi de tratamentul medicamentos (antiinflamator, antibiotic, antihistaminic, imunomodulator, decongestiv, mucolitic). Eficacitatea si avantajele tratamentului cu aerosoli constau intr-o concentratie mare a medicamentelor la organul tinta, reducerea efectelor nocive adverse sistemice, prin dozele mici utilizate, remiterea rapida a simptomatologiei atat de neplacute: obstructie nazala, cefalee, rinoree, hiposmie, dispnee.
Tratamentul cu aerosoli trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
* Sunt indicate 2-3 sedinte de aerosoli/zi, cu durata de cate 15-30 minute, corespunzator la 6-10 ml solutie pentru nebulizat.
* Nebulizatorul trebuie aplicat direct pe nas, prin intermediul unei masti faciale elastice.
* Pa