De ce tocmai Grecia, Irlanda si Spania? Cine vrea sa inteleaga situatia de criza a zonei Euro nu are decat sa-l citeasca pe Max Weber, care sustine despre capitalism ca nu este acelasi peste tot. Capitalismul real a fost atributul protestantismului ascetic.
Islanda, Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania, urmeaza Italia si, conform unor previziuni, Franta. De ce tocmai aceste tari se prabusesc sau sunt pe cale sa intre in colaps financiar din cauza crizei economice care a cuprins Europa? In ce directie ar trebui cautate raspunsurile?
Deutsche Welle scrie ca
marile tari mediteraneene par niste aparitii apocaliptice la orizont, in timp ce societati macinate de criza precum Marea Britanie sunt sporadic mentionate in analizele financiare. Nu numai cifrele reale, dar si convingerile profunde si discursurile apocaliptice completeaza aceasta lista.
Cine nu munceste nu trebuie sa manance
Pentru a explica acest fenomen, amintit mai sus, nu trebuie mentionat decat un singur nume: Max Weber. In lucrarea sa, "Etica protestanta si spiritul capitalismului", autorul argumenteaza ca "religia este una dintre cele mai importante manifestari sociale, care explica diferentele de dezvoltare dintre culturile occidentale si cele orientale", si subliniaza "importanta protestantismului ascetic, care a condus la nasterea capitalismului, a birocratiei si a statului rational-legal din Vest.
Weber se concentreaza asupra celei mai funebre forte care guverneaza viata noastra moderna, capitalismul. Spre deosebire de alte forme de economii orientate spre profit, capitalismul, conform sociologului, reprezinta "dezvoltarea rapida a capitalului burghez cu a sa organizare rationala a muncii libere".
Numai ca organizarea rationala a fortei de munca libere a fost identificata de Weber doar in Europa Centrala si de Nord, adica in soci