Un ”mit” contemporan spune că UDMR figurează în inventarul Palatului Victoria. Indiferent de culoarea politică a guvernelor, reprezentanții Uniunii Maghiare s-au găsit, într-o formă sau alta, în executivul țării. Pentru unii, acest lucru reprezintă o performanță politică, pentru alții o mostră de duplicitate. Iar unul dintre artizanii acestei stări de fapt este (încă) liderul formațiunii, Marko Bela.
Acesta a anunțat astăzi că, la alegerile din februarie 2011, nu va mai candida însă pentru șefie. Dar va rămâne activ în cadrul UDMR. Va aduce retragerea lui Marko Bela o schimbare de substanță în UDMR? Puțin probabil. Varianta cea mai vehiculată pentru ocuparea postului rămas vacant, este cea a lui Kelemen Hunor. Un tânăr format și școlit în acest scop chiar de către Marko Bela. Un tânăr care împarte cu (încă) șeful UDMR până și pasiunile culturale (ambii având, pe lângă atribuțiile politice, și statut de… poet). După anunțul de retragere al lui Marko Bela, Kelemen Hunor și-a anunțat candidatura.
Primul care și-a exprimat însă oficial dorința de a candida pentru postul de președinte este Eckstein Peter Kovacs, reprezentant al platformei liberale a formațiunii (spre deosebire de Marko Bela, care mereu a afirmat că UDMR nu are o ideologie expresă, de stânga ori de dreapta). Dar și Eckstein consideră, în mesajul prin care și-a anunțat intențiile, că înșiși alegătorii Uniunii se așteptau ca formațiunea să fie prezentă în mai multe coaliții de guvernare și a precizat că ”în continuare reprezentarea parlamentară a UDMR primează”. Așadar, chiar și în cazul în care (totuși, puțin probabil) Eckstein va prelua șefia, nu sunt de aștept schimbări majore în manifestarea politică a Uniunii.
La fel cum astfel de schimbări nu se vor produce atâta timp cât liderul informal și cel mai influent personaj al UDMR rămâne Verestoy Attila (”Drujba lui Dumnezeu”, după cum in