Pepiniera hollywoodiană e în criză de talente, animaţiile dovedindu-se în ultimul timp mai originale. Criticii de film consultaţi de „Adevărul“ vorbesc despre transformările din ultimii ani ale peliculelor de la Hollywood.
De la „Frumoasa şi bestia" şi „Toy Story", animaţia a invadat teritoriul rezervat adulţilor în materie de film. Intrigile captivante, umorul savuros, carambolul emoţional, lipsa barierelor interumane - sunt atuurile pe care le dezvoltă şi le experimentează, începând cu 1990, peliculele de animaţie, susţinute de noile tehnologii.
În acest timp, Hollywood-ul actorilor reali simte aceeaşi supremaţie a tehnologiei şi mizează din ce în ce mai mult pe efecte speciale şi 3D, în vreme ce noii recruţi ai scenei ajung staruri înainte de a face un rol notabil şi încheie prea devreme ceea ce au de spus. Cu toate acestea, pentru că personajele de animaţie nu vor ajunge niciodată să atingă „covorul roşu", spectacolul adevărat cinematografiei hollywoodiene, cu poveşti despre averi fabuloase şi alcov, rămâne în seama oamenilor, aşa cum a şi început totul.
Câteva motive
Andrei Creţulescu, critic de film, spune că animaţiile primesc astăzi mai multe „acolade" decât „suratele cu actori în carne şi oase" din două motive: „Primul ar fi producţiile Pixar - lungmetraje debordând de inteligenţă şi imaginaţie, care se adresează cel puţin în egală măsură părinţilor şi copiilor. Al doilea motiv ar fi 3D-ul - atât de hulit de unii, dar care se potriveşte de minune animaţiilor, drept urmare mai mult public, mai multi bani, mai multi fani".
Citiţi şi:
Desene animate antiterorism
Cu toate acestea, spune Andrei Creţulescu, tehnologia 3D-ul nu va face însă niciodată un film mai bun decât este. „Nici salariile astronomice primite de unele staruri nu vor duce filmele de duzină aproape de liga producţiilor TV recente, pe