Istoricii autohtoni cred că decizia nu este foarte bună, pentru că ar putea ruina zona. Cele cinci lacuri din județ, care aparțin combinatului TMK vor ajunge în proprietatea altora, în urma deciziei de privatizare a sistemului hidro.
În cadrul Uzinei TMK Reșița s-a înființat o nouă societate, care gestionează doar sistemul hidroenergetic al județului Caraș-Severin și care acum are nume englezesc, astfel încât, produsul să se vândă mai bine: Energy Power SRL.
Este vorba despre lacurile cele mai importante ale județului: Lacul Grebla, Gozna, Breazova, Trei Ape și Secu. „Noua societate s-a înființat tot cu angajați de la TMK. 80 au fost transferați la Energy Power și au aceleași drepturi ca și noi”, a declarat pentru Adevărul de Seară Reșița, Iancu Muhu, liderul Sindicatului Vatra.
Rușii au scos deja la vânzare 49% din pachetul din acțiuni, iar săptămânal crește numărul de oferte pentru cumpărare.
Riscurile privatizării
„Sistemul hidroenergetic din Caraș-Severin este foarte bine pus la punct. A fost construit la începutul anilor 1900 și este foarte rar întâlnit în Europa. A produs uimire chiar și specialiștilor din Germania sau alte țări avansate când au aflat de existența lui”, spune istoricul Mircea Rusnac.
Reacțiile la privatizare sunt la unison: nu e o decizie inspirată. În primul rând, ar putea ruina ceea ce este unic în Europa la ora actuală. În al doilea rând, odată cu ruinarea lui și turismul din zona Semenic ar putea avea aceeași soartă.
„Această acțiune poate fi destul de riscantă, pentru că nu se știe pe mâna cui ar ajunge sistemul hidroenergetic și cum s-ar ocupa noii proprietari de întretinerea lui”, spune istoricul Mircea Rusnac.