Între bursele internaționale și piața de capital a Chinei se duce lupta pentru atragerea la tranzacționare a companiilor chineze. Bursa internă a țării are câștig de cauză în prezent.
Piața de capital din China se află încă la început. Economia Chinei mai are mult de crescut până va ajunge la performanțele statelor dezvoltate cu care se luptă (SUA, Germania, Japonia), la fel ca și bursa de valori. Însă viteza cu care crește piața de capital depășește cu mult așteptările. Interesant este că bursa chineză se bazează mai mult pe investitorii interni, nu pe cei străini.
Anul trecut, valoarea fondurilor generate de cele 183 de companii chineze listate pe piețele publice de capital s-a ridicat la 50,4 miliarde dolari, adică 45% din volumul ofertelor publice inițiale (IPO) la nivel global, conform unui studiu efectuat de Evalueserve, companie multinațională de cercetare și analiză. În ultimii cinci ani, 38% din companiile chineze listate au ales piețe de capital străine, în special Hong Kong, SUA și Singapore, alegerea fiind făcută pentru prestigiul și recunoașterea pe care piețele dezvoltate le oferă. Însă tendința este pe cale să se modifice, din ce în ce mai multe companii preferând bursele din Shenzen și Shanghai.
Dificultățile cu care se confruntă economiile dezvoltate au dus la scăderea semnificativă a capitalului de investiții. Și din acest motiv apetența companiilor din China pentru listări internaționale a scăzut drastic, doar 46,8% mai sunt tentate de o astfel de listare, conform studiului Evalueserve, care a implicat 150 de companii din China. De asemenea, listările internaționale sunt mult mai dificile decât cele interne și din cauza raportărilor financiare diferite și a costurilor.
Studiul arată că aproape trei sferturi dintre firmele chineze menționează reformele prin care trec piețele internaționale, motiv care explică preferința