Cineva zicea ca istoria se repeta, insa, neaosi cum suntem, la noi nu doar se repeta, ci continua. De la origini pana in prezent.
Astfel, cu unele exceptii notabile datorate lui Carol I si intregitorului Ferdinand, am avut parte de guvernari fara vertebre si pricepere. Cativa istorici, mai cu seama protocronisti, dau vina pe asezarea geografica la rascruce de mari imperii si nu pe calitatea slaba a conducatorilor, ca si cum pozitia Elvetiei, de pilda, n-ar fi fost asemanatoare.
In lipsa de perspectiva si intelepciune, energiile populare au fost risipite aiurea, iar inapoierea, faramitarea si orgoliile i-au ajutat pe vecinii mai puternici. Noroc de Carpati si ape.
Si alti europeni au avut guvernari proaste, dar pentru perioade mai scurte. Astfel, Caius Iulius Caesar Germanicus, supranumit Caligula (Cizmulita), a reusit, dupa 4 ani de orgii si destrabalare, sa iroseasca tot ce agonisisera inaintasii sai. Isi facuse calul (Incitatus) consul, ii crease o curte proprie, iar oaspetii beau vin din galeata-i de aur.
Ca locuitor al acestui scump meleag, nu pot sa nu observ ca dobitocul-consul ar fi fost de preferat multor situatii de la noi deoarece nu si-a casapit fratii pentru ciolan, nu i-a pus sa voteze impotriva celorlalti la un semn in sus cu copita, nu le-a dijmuit furajele, nici n-a delapidat trezoreria... Nestiind decat vorbele ni-ha-ha, nu i-a putut minti zi si noapte pe ai sai. De tain, zabala, iapa mandra si focoasa a aproapelui nu se cade intr-o discutie serioasa.
Imparatul Cizmulita a ramas de poveste tocmai prin calul sau. De nu-l avea, nu-l regaseam in anale. Pe cal l-a agreat si dl Coposu, caci citeaza o epigrama: "Caligula imperator/ Si-a facut din cal senator/ Groza, mai sinistru,/ Si-a facut din bou ministru".
E vorba de celebrul Zaroni, ministru al Agriculturii in Guvernul Groza. Insa