Căsătoriile între minori în rândul romilor sunt o tradiţie născută din nevoia de a supravieţui într-un mediu unde tinerele erau pradă uşoară pentru bărbaţii din afara etniei, scrie sâmbătă agenţia Associated Press într-un reportaj despre situaţia ţiganilor din România, citat de Agerpres.
Romii din România s-au îndreptat spre căsătoriile precoce în timpul celor 500 de ani de sclavie care s-au încheiat abia în secolul al 19-lea, notează AP. Fetele căsătorite aveau mai mari şanse să scape de a fi violate de stăpânii lor, transformându-le, alături de copii lor, în paria nedoriţi nici de comunitatea 'albă' şi nici de cea a romilor.
Nu există nicio statistică despre numărul minorelor forţate să se căsătorească ilegal în rândul populaţiei de circa 5 milioane de romi din estul Europei. Însă, un raport din 2008 din România relevă că 55% dintre tinerele rome au rămas însărcinate prima dată înaintea vârstei de 18 ani, comparativ cu procentul de 14% înregistrat în rândul restului populaţiei.
Poate că informaţiile recente despre o fată de etnie romă care a născut în Spania la vârsta de 10 ani sunt exagerate - vecinii din comunitatea sa romă spunând că avea cel puţin 13 ani -, însă zeci de exemple documentate din ultimul deceniu despre fete rome care sunt căsătorite la 12 sau 13 ani arată că astfel de cazuri nu sunt rare în lumea ţiganilor, mai scrie Associated Press.
Datele despre şcolarizare arată de asemenea că romii sunt într-un dezavantaj uriaş. Un sondaj din 2006 al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare realizat pentru Europa de Sud-Est arăta că doi din trei romi din regiune nu termină şcoala primară, în timp ce doi din cinci romi nici măcar nu încep şcoala. Unul din patru romi era analfabet, în timp ce doar 8% dintre ei îşi încheiaseră liceul sau studiile superioare.
În trecutul recent, numeroşi copii de romi nu avea nicio şansă, chi