Caprele nu prea sunt agreate de crescatorii de animale pentru ca sunt greu de crescut, fiind neastamparate, iar pe unde trec, strica tot. Si totusi, sunt si ele bune la ceva. Laptele lor, gras si deosebit de hranitor, este cunoscut ca un leac lent dar sigur pentru multe suferinte.
Consumul de lapte de capra, preventiv sau curativ, creste imunitatea organismului, inlatura oboseala, mentine nivelul tensiunii in limite normale, previne imbatranirea.
In Muntii Caucaz traiesc cei mai batrani oameni de pe planeta. Guiness Book a inregistrat cazul azerului Shirali Muslimov, mort pe 2 septembrie 1973, la incredibila varsta de 168 de ani.
Cercetatorii au cautat sa descopere secretul acestei longevitati si asa au aflat ca locuitorii din zona consuma zilnic kefir din lapte de capra, util mai ales in afectiuni ale sistemului nervos si in infectii cronice de tip herpes.
Pe langa kefir din lapte de capra, caucazienii mananca, in cantitati uriase, usturoi, miere si polen, multe fructe si legume si beau Bahmaz, un suc natural din agude albe, bogat in vitamine, minerale si aminoacizi.
Medicii au aflat ca aici, in Caucaz, femeile au activitate menstruala mult dupa varsta de 55 de ani, iar barbatii pot procrea pana la varsta de 80 de ani.
Laptele de capra are o compozitie asemanatoare cu cea a laptelui de vaca, insa este mai usor digerabil si mult mai hranitor decat acesta din urma.
In compozitia laptelui de capra intra calciul, fosforul, potasiul, magneziul precum si importante cantitati de vitamina A, B1, B2, si C.
Specialistii spun ca laptele de capra previne anemia si demineralizarea osoasa, inlatura slabiciunea si reda organismului puterea de a lupta cu boala.
Spre deosebire de laptele de vaca, laptele de capra contine un acid organic puternic, care opreste evolutia cancerul