Dacă simţi nevoia să mănânci dulciuri de fiecare dată când eşti trist, neliniştit sau plictisit, este posibil să fii dependent de zahăr. La fel ca şi în cazul drogurilor clasice, precum cocaina, alcoolul sau nicotina, o dietă bogată în zahăr poate duce la adicţie, deoarec creierul percepe respectivele substanţe ca o recompensă şi eliberează "hormoni ai fericirii" în timpul consumului.
Această dependenţă începe încă de la naştere, pentru că laptele matern este foarte dulce. Mai târziu, copiii sunt răsplătiţi de părinţi cu bomboane sau ciocolată, atunci când sunt cuminţi, transformând o substanţă dăunătoare într-un premiu. Mai mult chiar, continuăm să ne recompensăm cu dulciuri şi la maturitate.
"În principal, ca orice altă dependenţă, nevoia exagerată de dulciuri reprezintă încapacitatea de a face faţă unor frustrări şi de a găsi soluţii pe termen mediu şi lung. De fapt, ignorăm problemele de sănătate cu care ne putem confrunta pe viitor pentru a ne simţi bine în prezent, deoarece agitaţia pe moment este atât de mare încât nu ne putem linişti altfel", a spus Alina Zevedei, psiholog.
Dacă în 1992, în România se înregistrau 86 de noi cazuri anuale de boli endocrine, de nutriţie şi metabolism, iar în 2006, 299 de cazuri, un an mai târziu numărul aproape că s-a dublat, ajungând la 551 de noi cazuri de îmbolnăvire, potrivit Anuarului Statistic INS. În plus, românii mănâncă anual în jur de 25 de kilograme de zahăr şi produse din zahăr, conform aceluiaşi raport.
"Orice consum mai mare de 40 de grame pe zi este dăunător pentru sănătate şi duce la obezitate, diabet, boli cardio-vasculare şi alte afecţiuni", a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetare în Alimentaţie.
Pofta exagerată de dulciuri poate fi însă controlată, prin voinţă şi comportament alimentar sănătos. "Trebuie să mâncăm fructe şi legume în locul dulciurilo