Capitala a găzduit, la sfârşitul lunii noiembrie, prima conferinţă internaţională a organizaţiilor pacienţilor cu cancer din Europa Centrală şi de Est.
Evenimentul a fost organizat de Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer, Societatea Română de Cancer din Cluj, una dintre cele mai active organizaţii membre a Coaliţiei şi Tarus Media.
Simona Ene, vicepreşedintele Coaliţiei Europene a Pacienţilor cu Cancer, a acordat un interviu în exclusivitate pentru romanialibera.ro în care a vorbit despre problemele cu care se confruntă în România persoanele diagnosticate cu cancer, despre modul în care putem folosi instrumentele oferite de U.E pentru a putea influenţa politica naţională de sănătate şi despre importanţa accentului pe măsurile de protecţie socială şi de reabilitare pentru pacienţii bolnavi de cancer.
Care au fost obiectivele conferinţei?
S.E.: Această conferinţă a dat ocazia celor 100 de participanţi din peste 10 ţări din Europa Centrală şi de Est să împărtăşească idei, exemple de bună practică şi să înveţe din experienţele care au adus la succes, dar şi din greşeli.
Obiectivele conferinţei au fost de a îmbunătăţi abilităţile susţinătorilor pacienţilor cu cancer, de a stimula colaborarea între organizaţii, de a conştientiza asupra inegalităţilor cu privire la cancer între ţările europene şi în interiorul acestora şi de a contribui la reducerea acestora.
Dintre cele mai importante tematici care să îmbunătăţească modul de organizare şi funcţionare a organizaţiilor de pacienţi, dar care să le eficientizeze activitatea de advocacy, menţionez: dobândirea abilităţilor de conducere a organizaţiei, comnunicarea şi dezvoltarea unor campanii eficiente de advocacy, politica de sănătate a U.E şi cum poate influenţa politica naţională de sănătate.
Una dintre inegalităţile pe care s-a pus accent la această conferinţă este cea