Târgul Meşterilor Populari de Crăciun a fost deschis astăzi, în mod oficial, deşi păstrătorii tradiţiilor au venit de ieri. 30 de meşteri populari din judeţul Gorj, dar şi din alte judeţe ale ţării vând diferite produse tradiţionale, de la oale şi căni din lut şi până la jucării din lemn.
Căsuţele de la Târgul Meşterilor Populari de Crăciun se află în zonă centrală din munipiul Târgui-Jiu, cuprinsă între Prefectura Gorj şi Teatrul «Elvira Godeanu». „Sunt 12 meşteri populari din Gorj, iar ceilalţi au venit din Alba, Harghita, Dolj, Argeş, Bucureşti, Vâlcea şi Mureş. Meşterii comercializează obiecte de ceramică, pielărie, ţesături, împletituri, icoane, covoare, jucării din lemn, sculptură din lemn, podoabe şi ornamente de Crăciun“, ne-a spus Iohana Drăghici, reprezentata Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
Curea din piele românească garantată zece ani
Daniel Balea a venit din Cugir, judeţul Alba, la târgul din Târgu-Jiu. Acesta vinde diferite produse din pielărie: curele, opinci, chimire, gentuţe pentru domnişoare, cartuşiere port armă, brăţări de mână. O curea costă între 30 şi 40 de lei, opincile între 20 şi 80 de lei, iar o brăţară 5 lei. „Sunt făcute din piele naturală de bovină tăbăcită vegetal. Este piele românească. Eu garantez o curea zece ani“, ne spune pielarul Daniel Balea, singurul meseriaş din Cugir. Acesta se luptă cu chinezismele şi produsele din import, la fel ca mai toţi meşterii autentici. Este mulţumit că produsele create de el încă se mai caută: „Sunt căutate, dar lumea nu prea are bani, sau nu pune preţ pe ele. Acum se cumpără chinezisme“.
Vinde jucării din lemn cu modele vechi de sute de ani
Ioan Ştefan, din Deva, vinde jucării din lemn, care încep să fie din ce în e mai apreciate: „Se vând mai bine de la an la an. Oamenii le apreciază mai mult decât ch