Statul cheltuieşte 70% din veniturile sale cu asistenţa socială şi cu plata angajaţilor din sistemul public. Niciun guvern nu a corectat acest dezechilibru. Ziarul „Adevărul“ a realizat o analiză a bugetelor României pe ultimii zece ani. Rezultatul: viziunea pe termen lung a lipsit cu desăvârşire.
În timp ce se plasează pe ultimul loc în UE în privinţa încasărilor la bugetul general consolidat, România ocupă un „onorabil" loc nouă la ponderea remunerării angajaţilor la stat în totalul veniturilor, potrivit unei analize elaborate de Consiliul Fiscal. În privinţa cheltuielilor cu pensiile, România este pe locul doi în UE, după Grecia, şi pe primul loc în rândul celor mai noi zece state membre.
Citeşte şi: Dosar "Adevărul": Marea ţiganiadă a fondurilor pentru rromi
Niciun guvern - din 2000 până astăzi - nu a acordat o prea mare atenţie investiţiilor. Altfel, recesiunea nu ar fi obligat statul să facă ajustările masive tocmai în zona cheltuielilor cu asistenţa socială. Şi tot o atenţie mai sporită a guvernanţilor la investiţii ar fi făcut ca economia României să se bazeze mai puţin pe consum şi mai mult pe producţie.
Derapaje necorectate
În timp ce, în ultimul deceniu, încasările au fost din ce în ce mai puţine, cheltuielile totale la bugetul general consolidat au sporit semnificativ, de la 38,5% din PIB în anul 2000, la 40,4% din PIB anul trecut. Anul 2000, de altfel, marchează începutul unei tendinţe de scădere accentuată a cheltuielilor, care s-a menţinut până în 2005, când nivelul acestora indica 33,5% din PIB. Din 2006 însă, trendul s-a inversat, iar pragul a sărit de 35% din PIB. Cea mai mare presiune a venit din zona cheltuielilor cu asistenţa socială, care au crescut cu 3% ca pondere în total - în 2009 faţă de anul 2000 - ajungând să reprezinte 13,5% dian PIB.
Un avans semnificativ au înregistrat şi chel