Doar minele de huilă care se vor închide până în 2018 vor mai primi ajutoare, potrivit noului regulament european al cărbunelui. Trei mine din Valea Jiului vor fi închise, iar cele patru care rămân vor fi incluse în Hidroenergetica, unul dintre viitorii giganţi energetici, fără a mai primi subvenţii.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat la finele săptămânii trecute un nou regulament al cărbunelui, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Principala prevedere este prelungirea subvenţiilor doar pentru minele de huilă care se închid până la 31 decembrie 2018, iar pentru celelalte sunt excluse astfel de ajutoare. „Contribuţia mică a cărbunelui subvenţionat în mixul energetic nu mai justifică menţinerea acestor subvenţii pentru securitatea aprovizionării cu energie în Uniunea Europeană", argumentează Consiliul. Polonia furnizează mai mult de jumatăte din producţia de huilă a UE, iar cealaltă jumătate este produsă în principal în Germania, Marea Britanie, Cehia şi Spania.
Valea Jiului, problemă socială
În România, huila produsă în Valea Jiului este utilizată pentru producţia de energie în cadrul termocentralelor Mintia Deva şi Paroşeni, care generează circa 3% din producţia naţională de energie. Astfel că problema închiderii minelor de huilă este mai mult de natură socială.
Guvernul şi-a propus închiderea a trei mine, respectiv Petrila, Uricani şi Paroşeni, care vor mai primi subvenţii. Restul minelor - Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni - îşi vor continua activitatea, urmând să fie incluse în Hidroenergetica, una din cele două noi companii energetice-gigant. „Noul regulament spune foarte clar că minele care îşi continuă activitatea nu vor mai primi subvenţii de la 1 ianuarie. O comisie guvernamentală care se ocupă de acest aspect va lua în următoarea perioadă o decizie referitoare la cele patru mine. Cel mai probabil, soluţia este includerea