Cine ar putea sa creada ca americanii au invadat Irakul pentru a-l elibera si nu pentru petrolul lui? Totusi, contrar opiniei publice, razboiul din Irak a adus putine avantaje industriei petroliere americane, iar cele mai multe contracte au fost obtinute de alte tari.
De fapt, rapoartele trimise la Washington de diplomati arata ca rivalii americanilor au dus-o mult mai bine decat ei dupa "eliberarea" Irakului si doar o companie din SUA - Halliburton - a avut ceva de castigat, potrivit Der Spiegel.
Cand au inceput licitatiile pentru campurile petroliere, sefii companiilor din domeniu aveau toate motivele sa fie fericiti. Situatia a inceput sa se schimbe in 30 iunie 2009, cand ministrul irakian al petrolului, Hussein al-Shahristani, a dat primele contracte de forare unor companii straine si a anuntat ca profitul nu va fi impartit in vreun fel, ci se va plati un pret fix pentru fiecare baril extras.
Companiile petroliere inca aveau sperante mari, totusi. Un consortiu condus de compania americana Conoco Phillips a incercat sa obtina 26,70 de dolari pe baril pentru un camp petrolier aflat intr-o zona foarte dificila; ExxonMobil a facut o oferta de 4,80 de dolari pentru zona Rumaila de langa granita cu Kuweitul, iar un consortiu condus de BP s-ar fi multumit cu 3,99 de dolari.
Ambasadorul american Christopher Hill a notat atunci ca reprezentantii companiilor petroliere erau foarte agitati, dar in sala s-a lasat linistea in momentul in care partea irakiana a anuntat cat e dispus sa plateasca Guvernul de la Bagdad: doi dolari pe baril si nimic mai mult. In plus, companiile care urmau sa exploateze resursele Irakului trebuiau sa inlocuiasca instalatiile vechi cu echipament nou si modern.
Oferta guvernului irakian a fost intampinata cu "chicoteli", dupa cum mai spunea ambasadorul american intr-unul din rapoartele sale