Schimbarea conducerii UDMR în mai puţin de trei luni influenţează planurile partidelor româneşti în perspectiva alegerilor. Dacă PDL încearcă menţinerea coaliţiei cu Uniunea, PSD se gândeşte la atragerea liderilor maghiari într-o alianţă a opoziţiei care să-i învingă pe democrat-liberali
Social-democraţii aşteaptă rezultatul alegerilor interne din UDMR, programate la Congresul de la sfârşitul lui februarie, pentru a vedea cu cine negociază formarea unei alianţe. Surse din PSD au declarat, pentru gândul, că în funcţie de învingătorul competiţiei, pesediştii îşi vor forma o strategie diferită pentru tratative. La rândul său, şeful statului caută să flateze UDMR prin gesturi şi declaraţii.
Traian Băsescu a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, la Covasna, la Congresul Mişcării Creştin-Democrate din România, unde le-a transmis liderilor maghiari că alianţa PDL-UDMR este "cea mai viabilă formulă de guvernare din ultimii şase ani". "Am fost responsabil de crearea tuturor alianţelor existente de până acum, şi PDL-PNL, şi PDL-PSD, şi se pare că am ajuns, cam târziu, la singura soluţie viabilă, PDL-UDMR, fiind formaţiuni cu aceleaşi valori politice", a spus Băsescu.
Cu cine vor să se alieze candidaţii la şefia UDMR
Până în prezent, şi-au anunţat candidatura la şefia UDMR ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs.
• Actualul preşedinte, Marko Bela, a precizat, sâmbăta trecută, la şedinţa CRU a Uniunii, că nu vrea să mai candideze pentru un nou mandat. Marko îl va sprijini însă pe Kelemen Hunor, considerat a fi mâna sa dreaptă şi văzut cu şansele cele mai mari de a câştiga. Astfel, Marko se va afla în spatele deciziilor conducerii Uniunii în cazul în care Kelemen este ales la şefia Uniunii. Până în prezent, cei doi au susţinut rămânerea UDMR la guvernare în ciuda măsurilor nepopular