În Ţara Oaşului, muzicanţii care însoţesc cetele de colindători din Ajun şi până la Bobotează primesc mii de euro, în funcţie de renumele pe care îl au. Oşenii din Certeze şi Bixad pun mână de la mână pentru a tocmi, chiar şi cu un an înainte de sărbători, ceteraşii şi zongoraşii care îi însoţesc la colindat.
Feciorii din Ţara Oaşului investesc mii de euro în sărbătoarea Crăciunului. Ei plătesc între 2.000 şi 4.000 de euro muzicanţilor care îi însoţesc la colindat. Totul, doar pentru a-i impresiona pe gospodarii satului, mai ales pe aceia care au fete de măritat. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale, feciorii se adună în grupuri de până la 15 persoane şi colindă prin sat din Ajunul Crăciunului şi până la Bobotează. Ceteraşul şi zongoraşul acompaniază colindele cu vioara şi chitara şi sunt tocmiţi înainte cu un an. Colindatul cu muzicanţi este un obicei relativ recent, iar în Satu Mare se practică doar în localităţile Certeze, Bixad şi Târşolţ.
Tocmit din Franţa
Florin Cînţa este un tânăr de 24 de ani, din Bixad, care lucrează de şase ani la Paris. Se află încă în Franţa, unde poate sta liniştit până în apropierea Cărciunului. Are tocmiţi muzicanţii de anul trecut. Spune că le va plăti şi în acest an 2.000 de euro. Grupul de colindători din care face parte Florin este acelaşi de cinci ani. Şi sunt nouă feciori care au scos împreună anul trecut aceeaşi sumă din buzunar pentru plata muzicanţilor. „Şi anul trecut tot 2.000 de euro am plătit. În fiecare an muzicanţii încearcă să ridice preţul însă eu m-am înţeles cu al meu tot la 2.000 de euro. Unii cer şi 4.000 de euro", a spus Florin Cînţa. Pe lângă semnificaţia religioasă a sărbătorii, pentru oşanul de la Paris Crăciunul înseamnă bucuria revederii familiei, dar şi ocazia de a îmbrăca hainele populare de la el de acasă.
„Ador spiritul sărbătorilor de iarnă şi portul oşenesc. Aici, în Franţa, nu