Bucureştiul ar putea profita de apropierea relaţiilor dintre Bruxelles şi Moscova. Grija de a nu supăra Rusia i-a făcut pe cei doi preşedinţi europeni din Bruxelles să se întreacă în a ridica osanale oaspetelui lor de la Kremlin, cu prilejul celui de-al 26-lea Summit UE - Rusia.
Preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, l-a felicitat pe domnul Medvedev pentru „victoria Rusiei" în competiţia pentru găzduirea Campionatul Mondial de fotbal (2018), subliniind că Uniunea Europeană este într-un „parteneriat strategic" cu Rusia. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a descifrat „spiritul Rusiei" prin dorinţa acesteia de a lucra împreună cu UE, „pe cât de strâns posibil". Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a remarcat strădania celor doi lideri europeni să creeze o „atmosferă foarte bună în Bruxelles". Ceea ce înseamnă că vechii şi noii kremlinologi occidentali urmează a fi resetaţi pe o noua partitură...strategică.
Citiţi şi: Summitul NATO, organizat la Bucureşti datorită reorientării SUA către Marea Neagră
Vize şi energie
A fost foarte vizibil că obiectivul central al vizitei domnului Medvedev la Bruxelles a fost obţinerea acordului UE ca Rusia să adere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Ceea ce a şi realizat, iar gazdele bruxellese s-au grăbit să confirme şi să sublinieze acest rezultat. În schimb, liderul de la Kremlin a dat o altă ordine priorităţilor relaţiilor bilaterale, insistând asupra problemelor globale, „politicii ruse de modernizare", ridicării vizei de călătorie în UE pentru cetăţenii ruşi, neezitând să spună că Moscova aşteaptă concesii din partea UE, după cum în „tradiţionala" chestiune a energiei a solicitat ca partenerii europeni să-şi modifice „Carta Energiei", pentru a putea dezvolta dialogul la această temă. În ceea ce priveşte subiectul Transnistria, Nagorno-Karabah, l