Vremea banilor câştigaţi uşor în imobiliare a trecut. E timpul ca agenţii de vânzări să iasă din birouri şi să alerge după clienţi. Avantajul - dar şi dezavantajul - brokerilor tineri din real estate este că nu au apucat să se înfrupte din cornul abundenţei din perioada de boom.
Dacă îţi cunoşti inamicii şi te cunoşti şi pe tine, nu vei fi înfrânt nici într-o sută de bătălii. Maxima lui Sun Tzu din „Arta Războiului" i se potriveşte ca o mănuşă lui Eduard Turcoman, 24 de ani, broker în compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Mai are mult până să ajungă să câştige o sută de bătălii (citeşte tranzacţii) pe frontul închirierii de spaţii de birouri.
Citiţi şi:
Rate la dezvoltator, cu bune şi rele
Se poate lăuda, însă, cu cea mai mare astfel de tranzacţie din acest an: 12.000 de metri pătraţi într-o clădire din centrul Bucureştiului, dezvoltată de Castrum Corporation. Chiriaşul, compania de servicii medicale Sanador, era pe punctul de a semna în aprilie o tranzacţie într-o altă clădire. Eduard a aflat asta şi a intrat pe fir. El spune că a aşteptat ca tranzacţia iniţială să cadă, apoi a înaintat rapid oferta sa. Cine ar putea să-i reproşeze atacul? Pe piaţa închirierilor de birouri este un adevărat război, în condiţiile unei supraoferte. Reuşita tânărului Eduard Turcoman, un broker cu doar doi ani de experienţă în real estate, este notabilă. Evident, numele companiei la care lucrează a jucat un rol important. Un alt element hotărâtor a fost fără îndoială ghidajul oferit pe parcursul tranzacţiei de Mihnea Şerbănescu, general manager la DTZ Echinox. Eduard are însă meritul de a fi analizat extrem de atent piaţa.
Împrieteneşte-te cu secretara
Tinereţea nu este întotdeauna un avantaj în domeniul lui Eduard Turcoman. "Uneori, eşti privit cu neîncredere, cu un singur ochi, pentru că nu ai 15 ani de experienţă în spate, nu eşt