Agenţia de Protecţia Mediului a declanşat în regim de urgenţă proceduri de protejare pentru cinci situri naturale din judeţ, care vor fi încadrate în categoria sit Europa 2000 . Odată cu extinderea protecţiei asupra florei şi faunei din întregul bazin al Someşului, balastierele vor fi interzise în aria râului.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a demarat proceduri accelerate de declarare a întregului Bazin al Someşului drept sit Natura 2000. Pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, Someşul este încadrat în această categorie specială de protecţie deocamdată doar pe o secţiune de râu, între Năsăud şi Ilva -Mică. Agenţia vrea însă să extindă protecţia asupra întregii faune şi flore din bazinul Someşului până la ieşirea din judeţ, iar măsura a fost cerută cu insistenţă de Ministerul Mediului : „solicitarea este venită de câteva zile, iar noi va trebui să îndeplinim în regim de urgenţă toate procedurile", explică Ştefan Mureşan, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud .
Graba ministerului se datorează presiunilor venite de la Uniunea Europeană, aşa că APM nu prea are timp de explicaţii prea multe : „Totul trebuie făcut în mare grabă. Miercuri aceasta avem dezbatere publică, vom face procese verbale cu toate observaţiile şi vom trimite toate documentele la minister luna aceasta. Va urma notificarea Uniunii Europene, iar în 2011 acest sit şi alte patru au toate şansele să fie declarate situri Natura 2000", susţine directorul de la APM.
Balastierele trebuie să-şi facă bagajele
Directorul Mureşan recunoaşte şi că balastierele care operează în acest bazin sunt principalele vizate : „Toate balastierele vor fi afectate. Acestea aveau până acum autorizaţie de mediu de la noi, dar după declararea sit Natura 2000 a Bazinului Someşului orice astfel de activitate economică ce afectează sau tulbură flora şi fauna va fi inte