Exista state in care somajul poate fi privit cu detasare. In Romania, din pacate, somerul nu beneficiaza de o suma direct proportionala cu suma cotizata in decursul timpului. Statul iti arunca vreo 500 de lei si apoi esti numit pomanagiu.
Sunt locuri insa in care ajutoarele pentru someri sunt mult mai mari decat la noi, atenuand astfel socul unei demiteri de la locul de munca. Iata mai jos o lista cu zece tari in care chiar merita sa fii somer:
10. Islanda. Compensatia pentru pierderea locului de munca este de aproape 71 la suta din salariul primit inainte de concediere. Acest procent poate ajunge pana la 90 la suta pentru familiile cu venituri mici, care au in componenta doi sau mai multi copii, scrie Investor.
Ajutorul de somaj include si o suma pentru inmormantare, tratament dentar si alocatie pentru intretinerea copiilor sub 12 ani. Au drept la ajutor de somaj salariatii care au lucrat in mod legal pe teritoriul Islandei cel putin trei luni inainte de concediere. Acest ajutor financiar poate fi mentinut pe o perioada de cel putin trei ani.
9. Germania. Nemtii primesc, in medie, 72 la suta din salariu, dupa ce au fost concediati . Ajutorul de somaj se acorda pe o perioada de un an, dar poate fi prelungit in cazul tinerilor absolventi. Pentru familiile in care ambii parinti sunt in somaj, partea financiara poate fi ajustata pana la 92 la suta din salariul de baza aferent fiecarui membru in parte.
In plus, se acorda ajutor pentru intretinerea locuintei si pentru incalzire. Pentru a avea dreptul la somaj, cetatenii trebuie sa fi lucrat cel putin 12 luni in ultimii trei ani. Cei care primesc astfel de ajutoare trebuie sa-si arate disponibiliatea pentru a fi reincadrati in campul muncii si fata de cursuri de reconversie profesionala.
Fortele teritoriale de munca propun somerului, in primele patru l