Pastele pe bază de sos tomat, supele cremă, fructele de mare, peştele, sushi, carnea la grătar, salata cu pătrunjel sau de vinete sunt câteva dintre preparatele recomandate de nutriţionişti
În această perioadă a anului suntem invitaţi mai des la restaurant, mai ales că firmele organizează petreceri de sfârşit de an, iar preparatele servite au şi specific internaţional. Nutriţioniştii avertizează că mâncatul în oraş este un mijloc simplu de a lua în greutate. Mihaela Bilic, medic nutriţionist, enumeră, pentru gândul, preparatele culinare cele mai sănătoase şi mai sărace în kilocalorii, în funcţie de specificul fiecărei bucătării.
• Alegeţi întotdeauna varianta antreu şi felul principal, iar la desert comandaţi o cafea, deoarece stimulează digestia. "Încercaţi să lăsaţi în farfurie 10 la sută din conţinut. Veţi face o economie de 100 de kilocalorii. Nu comandaţi niciodată porţiile «big» sau «large», extrasosuri sau extratoppinguri", spune dr. Bilic.
• Restaurantul italian este recunoscut pentru pastele delicioase, dar bogate în carbohidraţi. Nutriţionistul recomandă evitarea pastelor cu sos de smântână, lasagna peşte şi fructele de mare prăjite, pizza quatro formaggi şi tiramisu, deoarece acestea sunt bogate în kilocalorii şi grăsimi "rele". "În cazul pastelor, puteţi opta pentru cele pe bază de sos tomat, iar în cazul pizzei o puteţi încerca pe cea cu blat subţire fără a vă pune greutatea în pericol. La desert, îngheţata rămâne alegerea cea mai potrivită", indică specialistul.
• Dacă luaţi masa la un restaurant franţuzesc, salatele pe post de aperitiv, supele cremă, legumele uşor înăbuşite, scoicile, fructele de mare şi peştele sunt cele mai "light" preparate. "Evitaţi foietajele, sosurile cu smântână, maioneza, brânzeturile, untul cu baghetă şi mousse-ul de ciocolată", precizează dr. Mihaela Bilic.
• Sushi, peşte şi legume gătite d