Produsele bogate nutritiv ajută organismul să lupte împotriva bolilor grave înainte ca ele să apară. O alimentaţie sănătoasă înseamnă alimente diversificate şi bogate în glucide, proteine, vitamine şi minerale şi sărace în zaharuri şi grăsimi rele. Sursa: ARHIVA EVZ
Cheia unei alimentaţii corecte stă în calitatea alimentelor consumate, de multe ori mult mai importantă decât cantitatea. Alimentaţia sănătoasă trebuie să fie echilibrată caloric, adaptată vârstei, sexului şi stilului de viaţă şi în niciun caz să fie monotonă. Alimentele trebuie să conţină toţi factorii nutritivi de care organismul are nevoie într-o zi.
Astfel, proteinele şi lipidele reprezintă factorii nutritivi cu rol plastic (formarea de noi celule şi reînnoirea celor îmbătrânite, deteriorate), glucidele au rol energetic, sărurile minerale au rol în desfăşurarea funcţiilor vitale, iar vitaminele au rol de catalizator al reacţiilor biochimice din organism. Nu există niciun aliment care să conţină toţi factorii nutritivi în proporţii corespunzătoare, de aceea diversitatea este esenţială.
Oul, alimentul complex
Oul are un potenţial nutritiv foarte înalt, cu o valoare energetică de 160 de kilocalorii la 100 de grame. Proteinele oului au o mare valoare biologică, dar şi cel mai echilibrat conţinut de aminoacizi esenţiali. Este o sursă importantă de fosfor lecitinic, fier bine asimilabil, calciu, precum şi de numeroase vitamine.
"Grăsimile din ou sunt valoroase din punct de vedere biologic, iar asociate cu lecitină şi cefalină, constituie tonifianţi apreciaţi pentru activitatea nervoasă superioară", explică Luiza Pîrvu, medic nutriţionist. Atenţie însă că oul are mult colesterol, ceea ce limitează consumul acestui aliment în raţia zilnică la o bucată pentru copii şi adolescenţi. Adulţii pot consuma un ou pe săptămână, iar vârstnicii două ouă.
@N_P