Marile bulevarde din regiunea de nord-est a ţării vor fi ornate mult mai sărăcăcios ca în anii trecuţi. Deşi în mai toate oraşele s-au aprins ghirlandele şi figurinele luminoase, beculeţele sunt vizibile numai pe marile bulevarde, în timp ce periferiile au fost lăsate în beznă.
În puţine municipii s-au alocat sume importante pentru iluminatul festiv din acest an. La Bacău, factura a ajuns la 200.000 de lei, cu 50.000 de lei mai mult ca anul trecut. „S-au schimbat beculețele arse și s-au înlocuit instalațiile care nu mai puteau fi reparate", a spus Viorica Marcu, şefa Direcției Spații Verzi din cadrul Primăriei Bacău. Ilumintaul a fost pus în funcțiune, în mod oficial, pe 4 decembrie și va fi oprit la mijlocul lunii ianuarie.
Primăria Botoşani a alocat 150.000 de lei pentru ornamentele de iarnă. Pentru a reduce facturile, edilii au decis să înlocuiască becurile multicolore cu plase cu leduri. Iluminatul festiv a fost deja aprins şi va fi orprit la mijlocul lunii ianuarie. Botoşănilor nu le pasă însă de criză şi cred că de sărbători ar fi meritat ca oraşul să arate ceva mai bine. „O dată pe an este Crăciunul şi cred că lumea ar trebui să simtă că vin Sărbătorile", a spus Bogdan Aciubotăriţei, inginer constructor.
Iaşi şi Vaslui, în întuneric
De două săptămâni,oraşul Piatra Neamţ s-a luminat de Sărbătoare. Peste 20 de kilometri de podoabe, figurine și beculețe vor rămâne aprinse până pe 6 ianuarie. „Mi-aş dori să ţină cât mai mult, pentru că îmi dă o stare de bună dispoziţie", spune aceasta. În Suceava luminile au fost aprinse pe 5 decembrie şi vor fi oprite pe 10 ianuarie.
Criza a tăiat din bucuriile de sărbători ale locuitorilor din Vaslui şi Iaşi, unde luminiţele vor fi aprinse după 15 decembrie. „Anul acesta folosim ledurile şi nu punem ghirlande. Costurile sunt reduse la maximum pentru că nu ne permitem să dăm bani mulţi pe