Listele de aşteptare pentru terapii țintite sunt uriaşe, iar unii bolnavi mor până primesc tratament. Vestea bună e însă că terapiile ţintite prelungesc substanţial viaţa pacienţilor cu cancer. Sursa: AGERPRES
Peste 500.000 de români au fost diagnosticaţi cu cancer, iar cifra este în continuă creştere. Unii dintre ei combat boala cu operaţie şi chimioterapie, alţii se rezumă la rugăciune ori tratamente naturiste. Cei mai norocoşi au acces la terapii ţintite, care le asigură viaţă lungă şi chiar vindecare.
Oncologul Florin Băcanu, specialist în oncologie medicală la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, vorbeşte despre ameninţările acestei boli şi explică de ce se înmulţesc în România tipurile de cancer care se diminuează în alte ţări.
EVZ: Cum obţine un bolnav de cancer cel mai bun tratament?
Florin Băcanu: Noile terapii au apărut în România în ultimii zece ani şi sunt pe lista de gratuităţi, cu aprobarea Casei Naţionale de Asigurări. Preţurile lor sunt între 70 şi 170 de milioane de lei vechi pe lună. Pacientul intră iniţial pe o listă de aşteptare, iar, după ce i se aprobă terapia, tratamentul e susţinut financiar continuu de Casa Naţională de Asigurări. Cea mai grea problemă e accederea la medicament, deci prima aprobare, pentru că ulterior, la trei-patru luni, se fac din nou referate şi, dacă pacientul răspunde la tratament, terapia este continuată.
Dar îşi permit pacienţii de cancer să aştepte?
Din păcate, pe lista de aşteptare se află persoane care nu prea au timp. Dacă pui pe cineva cu metastaze pulmonare şi hepatice de la un cancer de colon să aştepte 3-4 luni, trecerea timpului e în detrimentul pacientului pentru că metastazele cresc mult mai vioi, mai activ, decât tumora primară şi în trei-şase luni chiar pot ucide "gazda". Unele familii fac eforturi mari şi, timp de câteva luni, cumpără medicamentu