România se poate lăuda cu plasticieni şi muzicieni care, sunt aflaţi la început de drum, se bucură deja de aprecierea unor oameni consacraţi în breasla lor. Fie că au moştenit talentul sau şi l-au descoperit pe parcurs, tinerii inspiraţi de predecesori celebri sunt convinşi că arta este destinul lor.
Maria Bilius a reuşit, la numai 18 ani, să-şi lase amprenta asupra caietelor de istorie. „Anul acesta am colaborat la realizarea caietelor speciale pentru clasele de gimnaziu. Eu am făcut o parte din imaginile de pe copertă şi o parte din hărţi. Am avut o mare satisfacţie să văd că graficieni cu ani de zile de experienţă au apreciat munca mea", povesteşte Maria.
Tânăra este elevă în ultimul an la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza" din Bucureşti. În urmă cu un an, Maria a aplicat pentru bursele oferite de Fundaţia „Principesa Margareta" şi a câştigat. „Îmi doream de mult un aparat foto DSLR şi o tabletă grafică bună, dar nu îmi permiteam. Fundaţia «Principesa Margareta» m-a ajutat financiar, dar mi-a deschis şi noi orizonturi şi mi-a dat convingerea că arta este ceea ce vreau să fac în viaţă", povesteşte tânăra artistă.
Violonist la dorinţa străbunicului
Un alt bursier al Fundaţiei „Principesa Margareta" este violonistul Mircea Dumitrescu. Până aici, nimic deosebit. Numai că băiatul are 12 ani şi, datorită talentului său, a fost supranumit „micuţul Paganini". Mircea este elev în clasa a VI-a la Liceul „George Enescu" din Bucureşti. La cinci ani, străbunicul lui i-a pus prima dată vioara în mână şi de atunci nu s-a mai despărţit de ea.
„Străbunicul meu a fost şi el violonist, dar din lipsă de bani nu a mai continuat studiile", povesteşte „micuţul Paganini", care i-a promis că îi va îndeplini visul şi va ajunge un violonist apreciat pe toate scenele din lume. Mircea are un program încărcat chiar şi pentru un adult: cel pu